Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Ένας χρόνος δωρεάν roaming στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο απολογισμός για τους πολίτες αλλά και από τους παρόχους από το μέτρο

Τηλεφώνημα αμέσως μετά την προσγείωση; Φωτογραφία από την παραλία για τους φίλους στην πατρίδα; Πριν από ένα χρόνο θα κόστιζε ένα σωρό λεφτά. Από τις 15 Ιουνίου του 2017 τέθηκε σε εφαρμογή νέα οδηγία της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία μπορεί να τηλεφωνήσει κανείς σε χώρα της ΕΕ, σαν να τηλεφωνούσε μέσα στην πατρίδα του. Υπολογίζεται ότι το ετήσιο ποσό εξοικονόμησης κατά μέσον όρο φτάνει τα 144 ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς της Κομισιόν.

Ο δρόμος δεν ήταν εύκολος

Κάποτε ήταν αδιανόητο να τηλεφωνεί κανείς με το κινητό από το εξωτερικό σαν να τηλεφωνούσε από τη χώρα του.

Οι καταναλωτές φαίνεται ότι συνήθισαν σχετικά γρήγορα στη νέα κατάσταση. Το επιβεβαιώνει η Vodafone. «Διαπιστώνουμε ότι από τότε που καταργήθηκαν οι χρεώσεις roaming η συμπεριφορά των καταναλωτών στο εξωτερικό εξισώνεται με τη χρήση που κάνουν για τηλεφωνήματα μέσα στην χώρα τους» αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας. Ο δρόμος προς τα εκεί δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Ήδη πριν από 11 χρόνια, τον Ιούλιο του 2007, η ΕΕ έθεσε σε ισχύ το λεγόμενο ευρωπαϊκό τέλος. Κλήσεις εξόδου δεν θα έπρεπε να ξεπερνούν τα 49 σεντ, ενώ εισόδου μέχρι 24 σεντ. Από τότε το κόστος μειώνονταν και ο στόχος ήταν να καταργηθεί το roaming ολοκληρωτικά. Μετά βγήκε μια νέα πρόταση της Κομισιόν για δωρεάν τηλεφωνήματα εντός της ΕΕ για 90 ημέρες. Αλλά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το κατήργησε το 2016 και προέκυψε μια ακόμη νέα πρόταση, η τελευταία, που εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2017 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη της ΕΕ.

Σε ισχύ τέθηκε στα μέσα του Ιουνίου του 2017. Η Κομισιόν το γιόρτασε ως μεγάλη επιτυχία και ως απόδειξη ότι οι Βρυξέλλες παίρνουν αποφάσεις που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. «Τα αποτελέσματα ένα χρόνο μετά την κατάργηση των χρεώσεων roaming είναι ασυνήθιστα, παρατηρούμε σημαντική αύξηση των τηλεφωνημάτων και της ανταλλαγής διαδικτυακών δεδομένων εντός της ΕΕ» λέει ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Νέα Ψηφιακή Αγορά και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Άντρους Άνσιπ.

Θετικός ο απολογισμός για τους καταναλωτές

Την τάση επιβεβαιώνει και η Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή για την Ηλεκτρονική Επικοινωνία με στοιχεία του περασμένου Μαρτίου. Το τρίτο τρίμηνο του 2017 αυξήθηκε κατά 150% η ανταλλαγή δεδομένων μέσω του διαδικτύου, που οφείλεται στην εισαγωγή του Roam Like At Home. Εάν ο πελάτης τηλεφωνικής εταιρείας σερφάρει ή τηλεφωνεί στο εξωτερικό χρησιμοποιεί συνήθως δεδομένα του τοπικού δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Για να πληρώνουν το ίδιο οι ευρωπαίοι πολίτες ανεξαρτήτως του εάν βρίσκονται στη χώρα τους ή σε άλλη της ΕΕ, οι πάροχοι έριξαν δραστικά το κόστος. Από 50 ευρώ ανά gigabyte στα 6 ευρώ το ανώτερο.

Στους γερμανούς παρόχους η κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής κλήσεων προκάλεσε μείωση του τζίρου. Στην Telefonica για παράδειγμα από 30 με 50 εκατομ. ευρώ. «Φέτος η μείωση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη» δηλώνει εκπρόσωπος της εταιρείας. Αλλά και η Vodafone παρουσίασε μείωση του τζίρου κατά 1,4%. Από την πλευρά των καταναλωτών ο απολογισμός είναι μόνο θετικός. Υπάρχει όμως ακόμη ένα αδύναμο σημείο. Οι νέοι κανόνες δεν ισχύει για τηλεφωνήματα που γίνονται από τη χώρα του καταναλωτή σε μιαν άλλη χώρα της ΕΕ. Από Ελλάδα και μέσω ελληνικού παρόχου στην Ισπανία για παράδειγμα. Αλλά και εδώ θα μπει τέλος. Μόλις την περασμένη εβδομάδα διαπραγματευτές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, των κρατών-μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμφώνησαν να καλύψουν μελλοντικά αυτό το κόστος. Τηλεφωνήματα από το κινητά εντός της ΕΕ θα κοστίζουν το πολύ 19 σεντ το λεπτό. «Πρόκειται για επιτυχία του καταναλωτή και της τσέπης του» υποστηρίζει η Λίνα Ερινγκ από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτών.

ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλή