Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Πρόστιμα της ΕΕ σε κατασκευαστές ηλεκτρονικών προϊόντων.


Πρόστιμα, συνολικού ύψους 111 εκατομμυρίων ευρώ, επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εταιρείες Asus, Denon & Marantz, Philips και Pioneer, για εναρμονισμένη τιμολογιακή πολιτική στην online διάθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων ευρείας χρήσης.


Η αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλλε, με τέσσερις ξεχωριστές αποφασεις της, τα πρόστιμα, αφού διαπίστωσε ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις είχαν συντονίσει τη δράση τους για επιβολή σταθερών ή ελάχιστων τιμών μεταπώλησης την περίοδο από το 2011 έως το 2015, παραβιάζοντας τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις αιτιάσεις της ΕΕ, οι Asus, Denon & Marantz, Philips και Pioneer επιδίωκαν ενεργά και με παράνομα μέσα τη σταθερή ή ελάχιστη διατήρηση των τιμών μεταπώλησης (RPM), περιορίζοντας τη δυνατότητα των διαδικτυακών τους λιανοπωλητών να καθορίζουν τις δικές τους τιμές λιανικής πώλησης για καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, και hi-fi προϊόντα. Οι τέσσερις κατασκευαστές παρενέβησαν ιδιαίτερα με τους διαδικτυακούς εμπόρους λιανικής πώλησης, οι οποίοι προσέφεραν τα προϊόντα τους σε χαμηλές τιμές. “Εάν αυτοί οι έμποροι λιανικής πώλησης δεν ακολουθούσαν τις τιμές που ζήτησαν οι κατασκευαστές, αντιμετώπιζαν απειλές ή κυρώσεις όπως το κλείδωμα των προμηθειών” αναφέρει η Επιτροπή.

Η Επιτροπή καταλογίζει στις τέσσερις εταιρείες ότι με τους περιορισμούς τιμολόγησης, που επέβαλλαν στους online λιανοπωλητές, προκάλεσαν ευρύτερο αντίκτυπο για όλα τα υπόλοιπα αντίστοιχα προϊόντα ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης – παρέσυραν δηλαδή την αγορά προς τα πάνω.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Asus παρενέβη τους κανόνες περί ανταγωνισμού για ορισμένα προϊόντα πληροφορικής και ηλεκτρονικά προϊόντα, όπως οι οθόνες σε δύο κράτη μέλη (Γερμανία και Γαλλία) μεταξύ 2011 και 2014. Η Denon & Marantz προέβη, σύμφωνα με την Επιτροπή σε αντίστοιχη συμπεριφορά όσον αφορά καταναλωτικά προϊόντα ακουστικών και βίντεο σε Γερμανία και Ολλανδία μεταξύ 2011 και 2015. Η Philips παραβίασε -κατά την Επιτροπή- τους κανόνες Ανταγωνισμού στη Γαλλία από το τέλος του 2011 έως το 2013 όσον αφορά μια σειρά προϊόντων ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, όπως συσκευές κουζίνας, καφετιέρες, ηλεκτρικές σκούπες, home cinema και οικιακά συστήματα βίντεο, ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες και στεγνωτήρια μαλλιών. Στην Pioneer καταλογίζεται ότι περιόρισε την ικανότητα των λιανοπωλητών της να πωλούν διασυνοριακά στους καταναλωτές σε άλλα κράτη μέλη, από τις αρχές του 2011 έως τα τέλη του 2013, σε 12 χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Πορτογαλία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Βέλγιο, Κάτω Χώρες και Νορβηγία).

Και οι τέσσερις εταιρείες συνεργάστηκαν με την Επιτροπή, η οποία προχώρησε σε μειώσεις των προστίμων ανάλογα με την έκταση της συνεργασίας αυτής, από 40% (για την Asus, Denon & Marantz και Philips) έως  50% (για την Pioneer).

ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλή