Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Επιστροφή στα σχολεία: Πώς μπορούν οι μαθητές να κάνουν ασφαλέστερη χρήση της τεχνολογίας.


Με την τεχνολογία να κατέχει αναπόσπαστο ρόλο στη ζωή μας, πολλοί γονείς καλούνται ανάμεσα στο πλήθος των καθηκόντων τους, να εντάξουν και τη σωστή προετοιμασία των παιδιών τους, ώστε να χρησιμοποιούν με ασφάλεια το Διαδίκτυο.
Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η ESET επισημαίνει τα βασικά σημεία στα οποία πρέπει να δίνεται έμφαση από τους γονείς, ώστε οι μικροί μαθητές να μπορούν να κάνουν χρήση της τεχνολογίας και να αποκτούν περισσότερες γνώσεις και εργαλεία που θα βοηθούν στις εργασίες τους, παραμένοντας ωστόσο προστατευμένοι από τους online κινδύνους.

Η σημασία του διαλόγου
Οι συζητήσεις γονιών και παιδιών σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο πρέπει να ξεκινούν από τη στιγμή που τα παιδιά αρχίζουν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Αρχικά, ας θυμόμαστε ότι όπως είμαστε προσεκτικοί στον πραγματικό κόσμο, ομοίως οφείλουμε και στον ψηφιακό, άρα δεν πρέπει να κάνουμε online ό,τι δεν θα κάναμε στην πραγματική ζωή. Δεν αποκαλύπτουμε προσωπικές πληροφορίες και δεν μιλάμε με αγνώστους στο διαδίκτυο, όπου οι επιτήδειοι μπορούν να κρύβουν την πραγματική τους ταυτότητα ακόμα περισσότερο από ότι στον πραγματικό κόσμο.

Παράλληλα, δεν πρέπει ποτέ να ανοίγουμε μηνύματα, ή να πατάμε σε συνδέσμους που στέλνονται από άγνωστους, καθώς εύκολα μπορεί να αποτελούν μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος». Σε κάθε περίπτωση, οι αρχικές εξερευνήσεις που κάνουν τα παιδιά στο διαδίκτυο θα πρέπει να γίνονται υπό την επίβλεψη των γονιών, με συμβουλές και καθοδήγηση που τα βοηθούν να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να κάνουν σωστότερη χρήση του διαδικτύου.

Το σωστό παράδειγμα
Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους, οπότε το σωστό παράδειγμα από πλευράς τους είναι πολύ σημαντικό. Έρευνες δείχνουν ότι ο χρόνος που καταναλώνουν οι γονείς online ή παρακολουθώντας τηλεόραση επηρεάζει άμεσα τα παιδιά τους στη χρήση της τεχνολογίας. Ομοίως, καθώς η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς –από εκπαίδευση και δημιουργία περιεχομένου μέχρι παθητική κατανάλωση - η ποιότητα του διαδικτυακού περιεχομένου που καταναλώνουν οι γονείς επίσης επενεργεί στα παιδιά.

Τέλος, η υπεύθυνη χρήση μπορεί επίσης να διδαχθεί με το σωστό παράδειγμα των γονιών: προσέχουμε πως συμπεριφερόμαστε online, θυμόμαστε ότι οποιαδήποτε ενέργεια στο διαδίκτυο αφήνει ίχνη, ότι οτιδήποτε μοιραστεί ή δημοσιευτεί μπορεί ενδεχομένως να παραμείνει εκεί για πάντα και πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουμε τα δεδομένα μας με σωστούς κωδικούς πρόσβασης. 

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο στα social media, με τα στοιχεία να λένε ότι πολλά παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών χρησιμοποιούν τουλάχιστον ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Καθώς είναι πρακτικά αδύνατον ένας γονιός να απαγορεύσει ή να περιορίσει τη χρήση των social media στα παιδιά του, οφείλει να τα εκπαιδεύσει ώστε να είναι προσεκτικά με τις απειλές που κρύβονται στα κοινωνικά μέσα, διατηρώντας επιφυλακτική στάση απέναντι σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν και στις πληροφορίες που μοιράζονται. Κίνδυνοι παραμονεύουν και στην αλληλεπίδραση με γνωστούς αλλά και με συνομηλίκους, καθώς τα παιδιά μπορεί να γίνουν μάρτυρες ή θύματα ηλεκτρονικού εκφοβισμού. Και σε αυτή την περίπτωση, μιλώντας ανοιχτά με τα παιδιά εξασφαλίζουμε ότι είναι πολύ πιθανό να απευθυνθούν σε εμάς όταν συναντήσουν προβλήματα στον κυβερνοχώρο και να προλάβουμε τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις. 

Πώς η ίδια η τεχνολογία μπορεί να αποτρέψει την κατάχρηση της τεχνολογίας
Ακόμα κι αν οι γονείς έχουν φροντίσει να διδάξουν τα παιδιά τους πώς να συμπεριφέρονται υπεύθυνα στο διαδίκτυο, είναι μάλλον δύσκολο να διασφαλιστεί ότι δεν θα περιπλανηθούν σε μη ασφαλείς ιστότοπους, είτε τυχαία είτε από περιέργεια. Κι εδώ ακριβώς η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει. Η δημιουργία λογαριασμών χρηστών με ειδικές ρυθμίσεις και περιορισμούς ειδικά για παιδιά και η χρήση εργαλείων γονικού ελέγχου έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθούν τα παιδιά να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο με ασφάλεια και παραγωγικότητα. Τα εργαλεία αυτά μπορούν να φιλτράρουν και να εμποδίζουν το ακατάλληλο για την ηλικία περιεχόμενο, να περιορίζουν το είδος των πληροφοριών που μοιράζονται και να ελέγχουν την ώρα παραμονής στην οθόνη. Μπορούν επίσης να διατηρούν αρχεία καταγραφής δραστηριοτήτων, δίνοντάς στους γονείς μια εικόνα για το είδος του ηλεκτρονικού περιεχομένου στα οποία έχουν πρόσβαση τα παιδιά τους. 

Παράλληλα, δεν ξεχνάμε τα βασικά στοιχεία προστασίας, όπως το να κρατάμε ενημερωμένα όλα τα συστήματα και το λογισμικό των συσκευών που χρησιμοποιούμε. Τέλος, η εγκατάσταση μιας αξιόπιστης σουίτας ασφαλείας - η οποία, στην πραγματικότητα, συνήθως επιτρέπει τη δημιουργία μιας σειράς γονικών ελέγχων - θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της άμυνας όλης της οικογένειας στον κυβερνοχώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλή