Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Πλήρωσε 1,3 εκατομμύρια δολάρια για ένα laptop γεμάτο malware.



Μπορεί να φαίνεται σε πολλούς παρανοϊκό να δοθούν εκατομμύρια για ένα laptop και μάλιστα γεμάτο malware, αλλά αυτό έχει ήδη συμβεί.

Μία δημοπρασία που ολοκληρώθηκε πρόσφατα για ένα laptop Samsung NC10 είχε ως αποτέλεσμα ένας ιδιοκτήτης να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη, προκειμένου να επενδύσει το εξωφρενικό ποσό των 1,345 εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά ενός laptop που είναι φορτωμένο με έξι ιούς που έχουν καταφέρει να προκαλέσουν ζημιές ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων συνολικά. Ο υπολογιστής αυτός θεωρείται ως ένα έργο τέχνης, ενώ υπάρχουν πληροφορίες που τον θέλουν να λειτουργεί και ως αντικείμενο μελέτης για ακαδημαϊκούς σκοπούς.


Ο τίτλος του έργου τέχνης αυτού είναι “The Persistence of Chaos”, ή αλλιώς “η επιμονή του Χάους” και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ειδική καραντίνα προκειμένου να διατηρούνται ενεργοί στο εσωτερικό του όλοι οι ιοί που περιέχει, αλλά με κανένα τρόπο σύνδεσης με το Διαδίκτυο ή κάποιο άλλο δίκτυο, ώστε να μην ξεφύγει το κακόβουλο λογισμικό. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν παρθεί είναι τέτοια που ο υπολογιστής αυτός στην παρούσα του μορφή μοιάζει με ένα αρχαίο πολεμικό αντικείμενο που συλλέγει ένας αρχαιολόγος.

Το έργο αυτό το έχει υλοποιήσει o καλλιτέχνης Guo O Dong, με σκοπό να δώσει φυσική μορφή στην αφηρημένη έννοια της κυβερνοαπειλής. Στην εσωτερική του μνήμη μπορεί να βρει κανείς τον ιό WannaCry, ο οποίος κατάφερε να μολύνει περισσότερους από 200.000 υπολογιστές σε 150 διαφορετικές χώρες του κόσμου, αλλά και τον BlackEnergy, που έχει στο καταστροφικό ενεργητικό του την παύση λειτουργίας του δικτύου παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας. Μερικά άλλα κακόβουλα προγράμματα που περιλαμβάνει ο υπολογιστής αυτός είναι τα ILOVEYOU, MyDoom, SoBig και DarkTequila. Όπως σχολιάζει το Engadget, αυτός ο υπολογιστής αποτελεί μία υπενθύμιση για το πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει ένα malware, ειδικά στον διασυνδεδεμένο κόσμο μας.

ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλή