Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Το macOS Catalina της Apple έρχεται, το iTunes αποσύρεται

Η νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος macOS για υπολογιστές της Apple είναι επίσημη και ονομάζεται Catalina. Ο ερχομός της όμως σηματοδοτεί και την απόσυρση του iTunes. 
Οι φήμες τελικά επαληθεύθηκαν και το νέο macOS σηματοδοτεί την οριστική απόσυρση της εφαρμογής iTunes. Στη θέση της το macOS Catalina θα περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές εφαρμογές: Music, Podcasts και TV, με το τελευταίο να υποστηρίζει εικόνα 4K HDR και ήχο Dolby Atmos. Να υπενθυμίσουμε ότι ο βασικός ρόλος του iTunes ήταν να συγχρονίζει και να διαχειρίζεται τα δεδομένα στις φορητές συσκευές iPhones, iPods και iPads. Από το 2001, όταν έκανε την παρθενική του εμφάνιση, το iTunes πρακτικά επεκτάθηκε και μετεξελίχθηκε σε ηλεκτρονικό κατάστημα μουσικής και βίντεο. 
Στα νέα στοιχεία που φέρνει το Catalina είναι η λειτουργία Voice Control, δηλαδή η δυνατότητα όλες οι λειτουργίες του υπολογιστή να μπορούν να ελεγχθούν μέσω φωνητικών εντολών. Η λειτουργία Find My Mac μετονομάζεται σε Find My και θα βοηθάει στον ευκολότερο εντοπισμό της χαμένης ή κλαπείσας συσκευής αφού πλέον ο εντοπισμός του Mac υπολογιστή θα μπορεί να γίνεται ακόμη και αν αυτός είναι offline.  

Άλλο νέο στοιχείο του macOS Catalina είναι το Sidecar, μια λειτουργία που επιτρέπει την χρήση ενός iPad σαν δεύτερη, ασύρματη οθόνη ή σαν βοηθητικό graphics tablet. Επιπρόσθετα, οι εφαρμογές του νέου macOS αναβαθμίζονται σε επίπεδο ανάλογο του iOS 13. Για παράδειγμα η εφαρμογή Maps γίνεται πιο λεπτομερής με ενσωματωμένο το χαρακτηριστικό Look Around που θυμίζει έντονα το Street View της Google, η Τεχνητή Νοημοσύνη αναλαμβάνει και εδώ την διαχείριση των αρχείων της εφαρμογής Photos, ενώ αναβάθμιση έχει υποστεί και η εφαρμογή Reminders. Ενδιαφέρουσα η εισαγωγή της λειτουργίας Screen Time που υπενθυμίζει στον χρήστη πόσο χρόνο έχει περάσει μπροστά στην οθόνη και σε ποιες εφαρμογές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλή