Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

H ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι υπόθεση όλων μας

 Δωρεάν πρόγραμμα πανελλαδικής εμβέλειας από το CSIi και τη Eurolife FFH, μέσω του οποίου οι ωφελούμενοι εκπαιδεύονται online σε θέματα που αφορούν την ασφαλή πλοήγηση

Sponsored Content 


Η Eurolife FFH, στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής ευθύνης της, έχει ενώσει τις δυνάμεις της με το Cyber Security International Institute, με στόχο την ενημέρωση μαθητών, ενηλίκων και οικογενειών σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν δημιουργήσει ένα δωρεάν πρόγραμμα πανελλαδικής εμβέλειας, μέσω του οποίου οι ωφελούμενοι εκπαιδεύονται online σε θέματα που αφορούν την ασφαλή πλοήγηση, την αποφυγή κυβερνοκινδύνων, την προστασία από κακόβουλες επιθέσεις και την εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες.

Το πρόγραμμα εκπαιδεύσεων χωρίζεται σε τρεις Ψηφιακές Ακαδημίες, με την κάθε μία να έχει διαφορετικό περιεχόμενο και να απευθύνεται σε διαφορετική ομάδα συμμετεχόντων. Η θεματολογία τους έχει σχεδιαστεί από την επιστημονική ομάδα του Cyber Security International Institute, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες κάθε ομάδας:
• Ψηφιακή Ακαδημία: Parent Edition
• Ψηφιακή Ακαδημία: Student Edition
• Ψηφιακή Ακαδημία: Travel Edition
Κοινός παρονομαστής αυτού του πολύπλευρου προγράμματος εκπαιδεύσεων είναι η χρήση του διαδικτύου, η προστασία από κυβερνοκινδύνους, η ασφάλεια κατά την εργασία και την περιήγηση σε αυτό, καθώς και η γνωριμία με τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει για προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη.

Η πρώτη φάση του προγράμματος ξεκίνησε με τον πρώτο κύκλο της Ψηφιακής Ακαδημίας: Parent Edition. Τα μαθήματα απευθύνονται σε γονείς που θέλουν να μάθουν περισσότερα για το διαδίκτυο, προκειμένου να κατευθύνουν τα παιδιά τους σε ό,τι αφορά την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων του. Στόχος της Ακαδημίας αυτής είναι να εκπαιδεύσει τους συμμετέχοντες πάνω σε τεχνικές πληροφορίες που αφορούν το διαδίκτυο, καθώς και σε ψυχολογικά θέματα σχετικά με τη διάδραση παιδιών και εφήβων με αυτό. Η θεματολογία της είναι οργανωμένη σε τρεις άξονες:

Ζητήματα τεχνικού χαρακτήρα, για όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς σχετικά με τις διαδικτυακές απάτες, τις ηλεκτρονικές εφαρμογές και την περιήγηση μέσω κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών.
Η επικοινωνία του ανηλίκου στο διαδίκτυο, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το online gaming. Η ενότητα αυτή θα εστιάσει ιδιαίτερα σε ζητήματα αποπλάνησης ανηλίκων, ηλεκτρονικού εκφοβισμού (bullying) και εθισμού στο διαδίκτυο. 
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, με συμβουλές προς τους γονείς για την αντιμετώπιση των διαδικτυακών κινδύνων. 
Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι δύο πρώτοι κύκλοι μαθημάτων, με περισσότερους από 400 συμμετέχοντες, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο τρίτος. Τα μαθήματα της Ψηφιακής Ακαδημίας: Parent Edition θα συνεχιστούν και με τη νέα χρονιά.


Η Ψηφιακή Ακαδημία: Student Edition έχει στόχο να ενθαρρύνει τη δημιουργική και εκπαιδευτική απασχόληση των παιδιών με τον κόσμο του διαδικτύου, προσφέροντας δωρεάν μαθήματα ετησίως πάνω σε βασικές γνώσεις προγραμματισμού, ρομποτικής και game development. Λειτουργεί με μηνιαίους κύκλους εκπαίδευσης, καθένας από τους οποίους έχει διάρκεια 16 ώρες και αποτελείται από δυο εκπαιδευτικά τμήματα. 

Το πρόγραμμα της Ψηφιακής Ακαδημίας: Student Edition έχει επιμεληθεί η το CSIi, με την υποστήριξη της Eurolife FFH, σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα SeRi (STEM-Engineering-Robotics-Informatics) του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα μέλη της ομάδας είναι οι εισηγητές των εξ αποστάσεως εκπαιδεύσεων, με τα μαθήματα να προσφέρονται δωρεάν για τους μαθητές που επιθυμούν να τα παρακολουθήσουν, όπου κι αν βρίσκονται στη χώρα. Υποστηρίζοντας τη συγκεκριμένη ενέργεια, η Eurolife FFH δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τις θετικές πτυχές του διαδικτύου, εξελίσσοντας και διευρύνοντας τις γνώσεις τους.


Ο πρώτος κύκλος είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, με περισσότερους από 200 συμμετέχοντες μαθητές, ηλικίας 9-17 ετών, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί και το 2021.


Τέλος, η Ψηφιακή Ακαδημία: Travel Edition είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μέσω του οποίου υλοποιούνται ενημερωτικές και εκπαιδευτικές ημερίδες σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και στην Κρήτη. Οι εκπαιδευτές του CSIi, με ανοιχτό κάλεσμα προς τους κατοίκους κάθε περιοχής, θα αναλάβουν να παρουσιάσουν τα οφέλη από τη χρήση του διαδικτύου, καθώς και συμβουλές cyber security, μέσα από διαδραστικά εργαστήρια, ανοιχτές συζητήσεις και workshops. Συνολικά, θα πραγματοποιηθούν 33 εκπαιδευτικές ημερίδες, οι οποίες θα ξεκινήσουν μετά την άνοιξη του 2021.


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στους νέους κύκλους των Ψηφιακών Ακαδημιών, μέσα από τα παρακάτω links:





Για τη Eurolife FFH, αξία έχει να συμμετέχει σε δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουν κοινό παρονομαστή την εκπαίδευση και εξελίσσουν τις δεξιότητες των ανθρώπων. Γι’ αυτό και συνεργάζεται με το Cyber Security International Institute, δίνοντας την ευκαιρία σε άτομα κάθε ηλικίας να εκπαιδευτούν πάνω στη χρήση και τις δυνατότητες του διαδικτύου. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλή