Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018

Πώς κινείται η «μαύρη αγορά» των προσωπικών δεδομένων.


Η ηλεκτρονική κλοπή των στοιχείων των χρηστών του ίντερνετ κατέγραψε αύξηση της τάξης του 125% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία


Αγοραπωλησίες τραπεζικών πληροφοριών, passwords και διευθύνσεις ηλεκτρονικών ταχυδρομείων, έχουν πάρει τη μορφή επιδημίας, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη της Cifas.

Οι κυβερνοεγκληματίες καραδοκούν και χρησιμοποιούν ιστοσελίδες που βρίσκεις μέσω μιας απλής αναζήτησης - ακόμα και δημόσια chat forums - ώστε να πουλούν και να αγοράζουν ανοιχτά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, επιτρέποντας στους απατεώνες να ανοίγουν πλαστούς τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομά μας.

Η γνωστή εταιρία ηλεκτρονικής ασφάλειας Cifas λέει πως το παράνομο εμπόριο των δεδομένων μας έχει πάρει τη μορφή επιδημίας, καταγράφοντας αύξηση της ηλεκτρονικής αυτής κλοπής της τάξης του 125% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Πλήρεις λίστες με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα χρηστών πωλούνται έναντι 161 λιρών (183 ευρώ) το κομμάτι.

Όσο για πληροφορίες μεμονωμένων πιστωτικών καρτών, αυτές κοστίζουν 56,50 λίρες (64,3 ευρώ), ενώ για να αποκτήσεις δεδομένα διαβατηρίων και ταυτοτήτων χρειάζεσαι 40 λίρες (45,5 ευρώ).

Τις πληροφορίες αποκτούν με το αζημίωτο οι απατεώνες για να εκδίδουν δάνεια στο όνομά μας ή να κάνουν συμβόλαια κινητών τηλεφώνων και πιστωτικών καρτών, αρπάζοντας όσα προλάβουν.

«Απροστάτευτα» τα στοιχεία των χρηστών στο διαδίκτυο

Σύμφωνα με την Cifas , μια περιήγηση στα γνωστότερα και δημοφιλέστερα chat forums αποκαλύπτει πόσο εύκολο είναι να βρεις και να αγοράσεις προσωπικές πληροφορίες για κάποιον. Φτάνει να χτυπήσεις στη μηχανή αναζήτησης τους όρους που χρησιμοποιούν οι κυβερνοεγκληματίες (και δεν θα αναφέρουμε φυσικά) για να σε κατευθύνει σε ανοιχτές συζητήσεις όπου διαφημίζουν ελεύθερα την πώληση κλεμμένων προσωπικών δεδομένων, μας λέει η Cifas πάντα.

Η ίδια η εταιρία έκανε τα πάντα χωρίς υποκλοπές, με απλές αναζητήσεις και μόνο στο ίντερνετ. Και για κάποιους βρήκε μάλιστα πλήρη οικονομικά στοιχεία και προσωπικά δεδομένα, έχοντας στα χέρια της όλα όσα χρειάζονται για νομιμότατες ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Το Research Institute in Science of Cyber Security επιβεβαίωσε τα εξαγόμενα της μελέτης της Cifas, ισχυριζόμενο πως η αγοραπωλησία τέτοιων προσωπικών δεδομένων γίνεται αποκλειστικά με κακόβουλους σκοπούς κατά νου.

ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτεινόμενα θέματα

USB....

Δημοφιλή