Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Τι λέει η Google για την τεχνητή νοημοσύνη σε οπλικά συστήματα.


Η αμερικανική εταιρεία διαβεβαιώνει ότι θα την χρησιμοποιήσει μόνο για «κοινωνικά ωφέλιμους» σκοπούς

Η Google διαβεβαίωσε, ότι δεν προτίθεται πλέον να χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για την ανάπτυξη «έξυπνων» οπλικών συστημάτων ή κατασκοπευτικών συστημάτων, που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Σουντάρ Πιντσάι, παρουσιάζοντας την πολιτική και τις αρχές της Google σχετικά με τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με κυβερνήσεις και το στρατό σε πολλές άλλες περιοχές», όπως η κυβερνοασφάλεια, η έρευνα και διάσωση, η επιλογή νέου προσωπικού από το στρατό κ.α. Η αμερικανική εταιρεία τον τελευταίο καιρό είχε δεχθεί έντονες επικρίσεις ακόμη και από 4.600 εργαζομένους της, που είχαν υπογράψει σχετική διαμαρτυρία, ενάντια σε ένα συμβόλαιο που είχε συνάψει πέρσι με το Πεντάγωνο των ΗΠΑ και το οποίο αφορά την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στο Πρόγραμμα Maven, έτσι ώστε τα στρατιωτικά drones να αναγνωρίζουν καλύτερα τους επίγειους στόχους τους. Το συμβόλαιο αυτό ύψους 10 εκατ. δολαρίων δεν θα ανανεωθεί μετά τον Μάρτιο 2019 που λήγει.

Οι επτά αρχές της εταιρείας για την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνουν την αξιοποίηση της τελευταίας «για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν επείγοντα προβλήματα», όπως η πρόβλεψη πυρκαγιών, η διάγνωση και η θεραπεία ασθενειών. «Το πώς αναπτύσσεται και χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη, θα έχει σημαντική επίπτωση στην κοινωνία για πολλά χρόνια. Ως ηγέτες σε αυτό το πεδίο, αισθανόμαστε βαθιά ευθύνη να το κάνουμε σωστά» δήλωσε ο Πιντσάι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Reuters.

Όπως είπε, τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης της Google θα είναι έτσι σχεδιασμένα, ώστε να είναι «κοινωνικά ωφέλιμα», καθώς επίσης να «αποφεύγουν να δημιουργούν ή να ενισχύουν άδικες προκαταλήψεις» ή «να προκαλούν βλάβη», πράγμα που συμπεριλαμβάνει και «όπλα ή άλλες τεχνολογίες που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη σε ανθρώπους». Από την άλλη, εκπρόσωπος της Google αναγνώρισε, ότι η εφαρμογή αυτών των αρχών στην πράξη δεν θα είναι εύκολη, επειδή η εταιρεία δεν είναι σε θέση να παρακολουθεί τη χρήση των εργαλείων του λογισμικού της από τον καθένα, καθώς μερικά αυτά ο οποιοσδήποτε μπορεί να τα «κατεβάσει» δωρεάν από το διαδίκτυο.

ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλή