Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Άνοδος στην αγορά υπολογιστών, για πρώτη φορά από το 2012.



Άνοδο εμφάνισε η αγορά υπολογιστών κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2018, για πρώτη φορά από το α’ τρίμηνο του 2012. Μάλιστα, στην συγκεκριμένη εκτίμηση συμφωνούν τόσο η Gartner όσο και η IDC.

Η εταιρεία ερευνών IDC υπολογίζει ότι η ετήσια άνοδος της παγκόσμιας αγοράς υπολογιστών κατά το β’ τρίμηνο του 2018 ήταν της τάξης του 2,7% ενώ η Gartner θεωρεί ότι η άνοδος ήταν της τάξης του 1,4%, σε σχέση πάντα με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δύο εταιρείες ερευνών χρησιμοποιούν διαφορετικά δεδομένα για την εξαγωγή των συμπερασμάτων τους. Η IDC περιλαμβάνει στους υπολογισμούς της τα συστήματα Chromebooks αλλά δεν περιλαμβάνει τα Windows tablets. Επιπλέον, η IDC δεν υπολογίζει στις έρευνές της συσκευές Windows με αφαιρούμενο πληκτρολόγιο, όπως το Surface Pro.

Από την πλευρά της η Gartner υπολογίζει τα tablets με λειτουργικό Windows σαν υπολογιστές, αλλά δεν κάνει το ίδιο με τα Chromebooks. Επιπρόσθετα, η Gartner δεν συνυπολογίζει τα tablets που διαθέτουν λειτουργικά συστήματα εκτός των Windows.

Ο επικεφαλής αναλυτής της Gartner, Miraka Kitagawa, θεωρεί ότι «η αύξηση στις παραδόσεις υπολογιστών κατά το β’ τρίμηνο του 2018 καθοδηγήθηκε από την ζήτηση των επιχειρήσεων, στοιχείο που υπερκέρασε την μείωση της ζήτησης στον τομέα των καταναλωτικών συστημάτων».

Στην παραπάνω εκτίμηση φαίνεται να συμφωνεί και η IDC. Σύμφωνα με τον Jay Chou, διευθυντή ερευνών του Personal Computing Device Tracker της IDC, «παρά το γεγονός ότι τα παραδοσιακά PCs δεν είναι η κύρια επιλογή για τα περισσότερα σενάρια χρήσης, η αγορά συνεχίζει να επιδεικνύει περιθώρια ελαστικότητας καθώς η εμπειρία χρήσης υπολογιστή εξελίσσεται και βελτιώνεται».

Ο Jay Chou της IDC μάλιστα παραδέχεται ότι «ακόμη και συγκεκριμένοι τύποι desktop συστημάτων γνώρισαν ανάπτυξη» κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου τριμήνου. Από την πλευρά του ο Kitagawa της Gartner θεωρεί ότι το momentum για τα PC θα έχει διάρκεια περίπου δύο χρόνων οπότε και θα αρχίσει να εξασθενίζει εκ νέου.

Στα αξιοσημείωτα των ερευνών και των δύο εταιρειών είναι ότι οι κορυφαίοι πέντε κατασκευαστές (δηλαδή Lenovo, HP, Dell, Apple και Acer) εμφάνισαν αύξηση στις παραδόσεις συστημάτων ενώ όλοι οι υπόλοιποι κατασκευαστές εμφάνισαν μείωση. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Lenovo, στα αποτελέσματα της οποίας περιλαμβάνεται και η Fujitsu, στοιχείο που της επέτρεψε να υπερκεράσει την HP.

ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλή