Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Ένας στους τρεις υπολογιστές δέχτηκε ψηφιακή επίθεση μέσα στο 2018.


Σύμφωνα με την Kaspersky Lab το 30% των Η/Υ επλήγησαν από Trojan-Ransom και backdoors

Σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε το ψηφιακό έγκλημα και το 2018, καθώς το 30% των υπολογιστών σε παγκόσμιο επίπεδο αντιμετώπισε τουλάχιστον μία κακόβουλη απειλή στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kaspersky Lab για τους πρώτους 10 μήνες του έτους.


Συνολικά, το κακόβουλο λογισμικό, τα backdoors και τα ransomware προγράμματα παραμένουν σημαντικός κίνδυνος για τους χρήστες υπολογιστών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2018, οι ανιχνεύσεις ransomware (Trojan-Ransom) και backdoor ανήλθαν στο 3,5% και στο 3,7% του συνόλου των νέων κακόβουλων αρχείων, που συλλέχθηκαν κατά τους πρώτους 10 μήνες του έτους, σημειώνοντας αύξηση κατά 43% για τα ransomware και κατά 44% για τα backdoors σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Συνολικά, οι τεχνολογίες ανίχνευσης της Kaspersky Lab αντιμετώπισαν καθημερινά 346.000 νέα κακόβουλα αρχεία κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2018, καταγράφοντας εντυπωσιακή αύξηση από τα μόλις 70.000 νέα αρχεία την ημέρα που ανίχνευαν το 2011. Από τα στοιχεία προκύπτει, ότι τα συστήματα της εταιρείας εμπόδισαν 1.876.998.691 επιθέσεις, που προκλήθηκαν από διαδικτυακούς πόρους εγκατεστημένους σε όλον τον κόσμο.

Η λύση προστασίας από ιούς της Kaspersky Lab ανίχνευσε 21.643.946 μοναδικά κακόβουλα αντικείμενα. «Το 2018 μειώθηκαν σχετικά οι καθημερινές ανιχνεύσεις. Από τη μία, αυτό θα μπορούσε να δείχνει το ενδιαφέρον των εγκληματιών για επαναχρησιμοποίηση παλιών κακόβουλων προγραμμάτων, που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά. Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό των ανιχνεύσεων backdoors και Trojan-Ransom μας δείχνουν, ότι οι κακόβουλοι φορείς βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση νέων τρόπων, για να θέσουν σε κίνδυνο τις συσκευές των θυμάτων και να βγάλουν λεφτά από αυτές», αναφέρουν οι αναλυτές της Kaspersky Lab.

Προκειμένου να παραμείνουν προστατευμένοι οι χρήστες, η Kaspersky Lab συνιστά:

- Δώστε ιδιαίτερη προσοχή και μην ανοίγετε κανένα ύποπτο αρχείο ή συνημμένο που προέρχεται από άγνωστες πηγές.

- Μην κατεβάζετε και εγκαθιστάτε εφαρμογές από μη αξιόπιστες πηγές.

- Μην κλικάρετε σε links που λαμβάνετε από άγνωστες πηγές και ύποπτες διαφημίσεις στο Διαδίκτυο.

- Δημιουργήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και μην ξεχνάτε να τους αλλάζετε τακτικά.

- Εγκαθιστάτε πάντα ενημερώσεις. Ορισμένες από αυτές ενδέχεται να περιέχουν κρίσιμες διορθώσεις ζητημάτων ασφαλείας.

- Αγνοήστε τα μηνύματα που ζητούν να απενεργοποιήσετε τα συστήματα ασφάλειας για το λογισμικό του Office ή για το λογισμικό προστασίας από ιούς.

- Χρησιμοποιήστε μια ισχυρή λύση ασφάλειας κατάλληλη για τον τύπο του συστήματός σας.

ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλή